EXIT-kirja

01ESITTELY

15 inspi­roi­vaa tosi­tarinaa


suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä

15 yrittäjää, 15 erilaista tarinaa yrityksen perustamisesta exitiin. Eri ikäiset, eri puolilta maata kotoisin olevat yrittäjät puhuvat avoimesti onnistumisistaan ja menestyksestään, mutta myös vaikeista hetkistään ja epäonnistumisistaan. Mukaansatempaavat tarinat vievät yrityskauppaneuvottelujen kulisseihin ja avaavat, miten yrittäminen ja omasta yrityksestä irtautuminen ovat vaikuttaneet henkilön muuhun elämään ja identiteettiin.

02YRITTÄJÄTARINAT

Yrittäjä­tarinat - Vol. 1


15 inspiroivaa tositarinaa

Suomalaisten yrittäjien vaiheikas matka yrityksen alkutaipaleelta kohti exitiä. Miten yrityskauppa muuttaa yrittäjän elämää – aiheuttaako exit luopumisen tuskaa, vai onko se yrittäjän toteen käynyt unelma.

RistoLähdesmäki


Idean (acquired by Capgemini)

Risto Lähdesmäki on yksi digimuotoiluyritys Ideanin perustajajäsenistä. Yritys oli pioneeri suomalaisten digikonsulttiyritysten Yhdysvaltain valloituksessa. Nykyisellään Ideanilla on neljä toimipistettä Pohjois-Amerikassa ja 15 konttoria vanhalla mantereella. Kansainvälinen it-jätti Capgemini osti Ideanin vuonna 2017, mutta Lähdesmäki on edelleen toimitusjohtajana mukana yrityksen kasvussa ja kehityksessä.

NooraFagerström


Jungle Juice Bar (partly acquired by Vaaka Partners)

Noora Fagerströmin yhdessä puolisonsa kanssa perustama Jungle Juice Bar oli Suomen ensimmäinen mehu- ja smoothieketju. Vuoden 2011 jälkeen yrityksellä on jo yli 40 baaria eri kauppakeskuksissa. Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partnersista tuli vuonna 2017 Jungle Juice Barin suurin omistaja. Noora Fagerström on palkittu naisjohtajalle suunnatulla Veuve Clicquot New Generation -palkinnolla.

KimVäisänen


Blancco (acquired by Regenersis)

Kim Väisänen perusti tiedonhävitykseen erikoistuneen Blanccon yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa vuonna 1997. Brittiläinen Regenersis osti kansainvälisesti voimakkaasti kasvaneen ja alalleen uusia standardeja luoneen yrityksen vuonna 2014. Startup-sijoittajana Väisänen on mukana muun muassa puhelinkoppeja valmistavassa Frameryssa. Suuri yleisö tuntee hänet myös Leijonan luola -tv-ohjelmasta.

MerjaScharlin


Yosa (acquired by Fazer)

Merja Scharlin perusti autotallissaan mehuaseman jo vuonna 1977, mutta hänen pitkäjänteinen työnsä alettiin palkita toden teolla 1990-luvulla. Pieni kaarinalainen perheyritys kiilasi Yosa-kauravälipaloillaan suurempien kilpailijoiden edelle. Scharlinin yritys Bioferme näytti Suomessa suuntaa maidottomissa välipaloissa. Fazer osti Biofermen vuonna 2017 merkittävässä yrityskaupassa.

MarkusMäki


Remedy Entertainment (IPO)

Markus Mäki on yksi suomalaisen pelialan edelläkävijänä kulkeneen Remedy Entertainmentin perustajista. Omakotitalon kellarissa vuonna 1995 perustettu yritys tunnetaan kansainvälisesti muun muassa peleistään Max Payne ja Alan Wake. Mäki toimii vuonna 2017 pörssiin listautuneen Remedyn hallituksen puheenjohtajana.

MatiasMäenpää


Pappila Penkkala Group (acquired by Visma Group)

Matias Mäenpää nousi yrityspalvelutalo Pappila Penkkala Groupin toimitusjohtajaksi ja osaomistajaksi 27-vuotiaana. Hänen aikanaan yhtiön liikevaihto kasvoi 800 000:sta 14,5 miljoonaan euroon. Norjalainen Visma osti Pappila Penkkala Groupin vuonna 2017. Mäenpää jäi yhtiön toimitusjohtajan paikalta keväällä 2019 ja työskentelee nykyisin sijoittajana startupien parissa.

MarkoMalmivaara


Raksystems (partly acquired by MB rahastot)

Marko Malmivaara oli perustamassa rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritystä Raksystemsiä vuonna 1989. Suomalainen pääomasijoitusyhtiö MB Rahastot hankki Raksystemsin pääomistajuuden vuonna 2018, mutta Malmivaara jatkaa yhtiön toimitusjohtajana ja suurimpana henkilöomistajana.

AnssiKiviranta


Telkku.com (acquired by Alma Media)

Anssi Kiviranta oli perustamassa uudenlaista verkossa toimivaa tv-opasta Telkku.comia vuonna 2000. Alma Media osti palvelun vuonna 2008, kun sen käyttäjämäärä oli kasvanut miljoonaan. Tällä hetkellä Kiviranta on yhtenä perustajana ja omistajana mukana kiinteistönvälitysalaa uudistavassa, erittäin nopeasti kasvavassa Bo LKV:ssa. Hän vaikuttaa myös startup-sijoittajana ja useiden yhtiöiden hallituksissa.

TomiPulkki


HopLop (partly acquired by Intera Partners)

Tomi Pulkki perusti sisähuvipuisto HopLopin yhdessä puolisonsa ja toisen pariskunnan kanssa vuonna 2006. Halki Suomen ja nyt myös Saksaan levittäytyneestä HopLopista on tullut puhekielessä jo lähes synonyymi perheiden yhteiselle vapaa-ajalle. Pääomasijoitusyhtiö Intera Partners osti yhtiön vuonna 2015. Pulkki jäi myös muista rooleista HopLopin johdossa ja suuntaa uuteen.

KimmoRiihimäki


Hämeen Laaturemontti (partly acquired by Sentica Partners)

Kimmo Riihimäki perusti kattoremontteihin erikoistuneen Hämeen Laaturemontin 22-vuotiaana keskellä syvintä lamaa. Kahden vuosikymmenen aikana hän johdatti yrityksen vastoinkäymisten jälkeen – ja miltei konkurssin partaalta – alansa johtavaksi toimijaksi Suomessa. Riihimäki jatkaa Vesivekiksi nimensä muuttaneen ja Ruotsiin laajentaneen yrityksen toimitusjohtajana.

JoniMeltoranta


Netrauta (acquired by Bygghemma)

Joni Meltoranta perusti rakentamisen ja sisustamisen verkkokaupan Netrauta.fin vuonna 2006. Toimialansa verkkokauppaa uudistanut yritys kasvoi Meltorannan komennossa voimakkaasti ja ruotsalainen Bygghemma osti Netraudan vuonna 2014. Meltoranta on jatkanut Netraudan toimitusjohtajana ja on lisäksi Bygghemma Finlandin operatiivinen johtaja.

EevaKovanen


Kovanen Yhtiöt (acquired by Cabonline Group)

Kovasen logoa pidetään laadun ja erityisen palvelun merkkinä henkilökuljetuksissa. Eeva Kovanen on ollut yksi avainhenkilöistä mukana johdattamassa yhtiötä pienestä perheyrityksestä alallaan Suomen suurimmaksi toimijaksi ja brändijohtajaksi. Hän myi perheineen yrityksen henkilökuljetustoiminnan Cabonline Finlandille vuonna 2017. Eeva Kovanen toimii tällä hetkellä sijoitusyhtiö Kovanen Capitalin osakkaana.

MikkoNurminen


Kotisivukone (acquired by Fonecta)

Yrittäjyyskipinän jo varhain saanut Mikko Nurminen perusti Kotisivukoneen vuonna 2005 yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa. Fonecta osti Suomen käytetyimmäksi kotisivu- ja verkkokauppa-alustaksi kasvaneen yrityksen vuonna 2013. Nurminen on nykyisin mukana useissa kotimaisissa startupeissa ja on perustanut lapsille suunnatun Pikkuyrittäjät-ohjelman.

VilleSkogberg


Nebula (acquired by Telia)

Ville Skogberg lähti mukaan ystäviensä kanssa perustamaan ICT-palveluyrityksiä vuosituhannen alussa, joista tuli myöhemmin osa Nebulaa. Hänellä oli keskeinen rooli kehityksessä, jossa yritys kasvoi pienestä toimijasta markkinajohtajaksi pienten ja keskisuurten yritysten pilvipalveluiden tarjoajana. Skogberg työskenteli yli 15 vuoden ajan Nebulan toimitusjohtajana ja muissa johto- sekä hallitustehtävissä yhtiön kasvaessa 3 henkilöstä yli 150 henkeen, kunnes Nebula myytiin Telialle kesällä 2017. Nykyisin hän katselee yrityskenttää sijoittajan ja hallitusammattilaisen silmin.

PekkaMöttö


Onnibus (acquired by Souter Investments)

Pekka Möttö perusti joukkoliikennettä Suomessa mullistaneen Onnibusin vuonna 2011 yhdessä Lauri Helken kanssa. Yhtiö toi bussiliikenteeseen uuden, lentoliikenteestä tutun hinnoittelukonseptin ja kasvoi 2010-luvun alkuvuosina voimakkaasti. Brittiläinen Souter Investment osti Onnibusin vuonna 2014. Tällä hetkellä Pekka Möttö on uudenlaisia liikkumisen palveluja kehittävän Kyyti Groupin toimitusjohtaja.

03TULOSSA

Tulossa - EXIT Vol. 2


EXIT-kirjan toinen osa julkaistaan loppuvuonna. Tässä ensimmäisiä yrittäjiä, jotka kertovat tarinansa kirjassa.

Tulossa - EXIT Vol.2
04TILAUS

Tilaa EXIT-kirja


40 €
Exit-kirja

Yritysasiakas, jos olet kiinnostunut tilaamaan suuremman määrän kirjoja, ota yhteyttä tästä

05MAHDOLLISTAJAT

Mahdollis­tajat


Translink

Translink Corporate Finance on yksi maailman johtavista keskisuurten yrityskauppojen neuvonantoon keskittyvistä investointipankeista. Tarjoamme suomalaisille yrityksille ja niiden omistajille ainutlaatuisen keskusteluyhteyden kansainvälisiin ostajiin, sijoittajiin ja ostokohteisiin. Me pystymme keskustelemaan sujuvasti uusimmista teknologioista ja siksi suurin osa hankkeistamme onkin teknologiayritysten parissa. Meille paras toimintamme laadun mittari on tutkitusti korkea asiakastyytyväisyys – siksi olemme paras kumppani EXIT-prosesseihin.

Elite Alfred Berg

Elite Alfred Berg tarjoaa yksilöllisiä ja monipuolisia säästämisen, sijoittamisen ja varainhoidon palveluita. Palveluihimme luottaa jo yli 10 000 asiakasta, joiden puolesta hoidamme yli 3 miljardin euron varallisuutta. Olemme varainhoidon asiantuntija, jotta sinun ei tarvitse olla.

Suomen vero- ja lakipalvelut Oy

Suomen vero- ja lakipalvelut Oy avustaa asiakkaita vero- ja liikejuridiikassa esimerkiksi yrityskaupoissa, sukupolvenvaihdoksissa, yritystoiminnan uudelleenorganisoinnissa ja kansainvälistymisessä. Yhtiömme on perustettu vuonna 2017 mullistamaan vero- ja lakipalveluiden toimialaa. Meille tärkeimmät arvot ovat positiivinen ja innokas ote asiakkaidemme liiketoiminnan ratkaisujen mahdollistajana eikä ongelmien luojana, luottamuksellisuus, avoimuus, reiluus, kunnianhimoisuus ja erittäin korkea laatu. Haluamme olla asiakkaidemme kumppaneita ja osana sitä palkkiot sovitaan aina läpinäkyvästi etukäteen, joten meille voi soittaa ilman pelkoa suuresta laskusta.

Taplow

Taplow Finland Oy on vuodesta 1991 toiminut suomalainen rekrytointikonsultointiin keskittynyt yhtiö. Toimimme ensin nimellä HRD Group Oy ja vuodesta 2011 nimellä Taplow Finland Oy. Olemme saattaneet päätökseen menestyksekkäästi yli 1200 suorahakutoimeksiantoa ja vakiinnuttaneet asemamme luotettavana toimijana markkinoilla niin listattujen kuin listaamattomien kasvuyhtiöiden kumppanina. Taplow Finland on yksi vuonna 2002 perustetun maailmanlaajuisen The Taplow Groupin perustajista. Palvelumme Suomessa kattavat suorahaun, avoimen haun, human capital -konsultoinnin ja henkilöarvioinnin. Suomeen on 2017 perustettu Taplow Group yrityksiä palveleva Global Research HUB, joka on osa Suomen toimintoja ja palvelee siten myös suomalaisia asiakkaita koneälyn,-osaamisen ja perinteisen research-toimintojen yhdistävänä tekijänä.

06TARJOUSPYYNTÖ

Tarjous­pyyntö


EXIT-kirja on oivallinen yrityslahja asiakkaille tai henkilöstölle.
Exit-kirja

07TIETOA

Tietoa


EXIT-kirja on syyskuussa 2019 julkaistu tietokirja, joka kokoaa yhteen 15 yrittäjän tarinat yrityksen alkutaipaleelta siihen asti, kun yritys on myyty, listattu pörssiin tai mukaan on tullut merkittävä sijoittaja.

EXIT-kirja oli yksi vuoden myydyimpiä ja kuunnelluimpia tietokirjoja Suomessa vuonna 2019. EXIT-kirjan toinen osa 15 uuden yrittäjätarinan kanssa on tekeillä ja julkaistaan 2020-2021.

EXIT-kirjan kustantaa varhaisen vaiheen startup-yrityksiin sijoittava LEAP, jonka missiona on suomalaisen yrittäjyyden edistäminen. Lue lisää LEAP:n toiminnasta täältä.

08HAE OMASI

Hae omasi


09YHTEISTYÖSSÄ

Yhteistyössä